Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2007. decemberi szám

2008.01.31

KÖTVÉNY

 A két héttel ez előtti rendkívüli testületi ülésen véglegesen eldőlt, hogy lesz kötvénykibocsátás, a pénzintézet pedig az OTP. 3,5 milliárd Ft értékű kötvénykibocsátásra kerül sor, 20 éves futamidővel, mint a jövőbeni fejlesztés egyik alappillérének fedezete.

4 év türelmi idő után kell majd a törlesztését megkezdeni a pénzintézet felé, addig csak a kamatokat kell fizetni. Érdekes kis matematika lehet mindenkinek, hogy ez éves szinten mekkora terhet jelent a városnak.? A kamatok terhe a kibocsátástól kezdődően (a jelenleg ismert kondíciók mellett, melyben nincs benne az infláció , a forint átváltása euróra, stb.) 110-120 millió Ft évente. Négy év múlva pedig meg kell kezdeni a “tőketörlesztést, ez éves szinten 16 éven keresztül további 218 millió Ftot jelent.

Négy év múlva tehát a legkedvezőbb konstrukciók mellett is 320-330 millió Ft törlesztést jelent a városnak. Fejlesztés hitelből. Vagyis a 2010-es választásokig hitelből jelentős fejlesztés lehet, aztán pedig mi lesz, a manó tudja.

A tervek szerint a pénz egy része a belváros rekonstrukciójára kerül elköltésre.

9 FŐS FEB

 A november 30-i testületi ülésen került sor az összevont gazdasági társaságokkal kapcsolatos döntéssorozat 2. részére. (Összevonásra került a Timpanon Kft, a KazincTávhő Kft és a Telekép Kft.)

A javaslat – és a döntés szerint- az új egység vezetője Milicz Sándor, s létrehoznak egy 9 !!! fős felügyelő bizottságot. Korábban indokként az összevonás mellett az szerepelt, hogy olcsóbb lesz az új szervezeti egység működtetése, a közös beszerzés, adminisztráció, stb. miatt. Pl. a felügyelő bizottság is kevesebbe kerül.

Nos az igaz, hogy éves szinten van némi megtakarítás még így is (és feltételezhetően csak most), de a 9 fő feb. az szakmailag is érthetetlen, különösen ha az összetételt alaposan megvizsgáljuk. Ez lehet az új takarékossági program?!

 KÓRHÁZ - ÚJABB PÁLYÁZAT

 Az előző pályázatot eredménytelennek nyilvánította a képviselő-testület, s a többségi frakció támogatásával ismét kiírták a pályázatot a kórház működtetésének átadására.

Mi az előterjesztést szerdán kaptuk meg, egyetlen nap állt így annak áttanulmányozására. E miatt kértem az elnapolást, de azt a többségi frakció nem támogatta. Tételes tájékoztatást arról, hogy miért volt érvénytelen a pályázat, az előterjesztés nem tartalmazta, s az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre sem kaptunk tételes választ.

S nem kaptunk még számtalan egyéb kérdésre sem. Például arra, amit az m1 Este c. műsorában a riporter kérdezett meg polgármester úrtól még az előző pályázat kiírása kapcsán: : a kiírás értelmében csak egy cég pályázhatott… Vagy arra, hogy a testület korábbi kérésének megfelelően eljártak-e a kazincbarcikai kórházat elfogadhatatlan módon negatívan érintő finanszírozás miatt.

Módosító javaslatunkat a pályázati kiíráshoz, amely a pályázók körét szélesíthette volna, leszavazták Mi nem értünk egyet az újabb kiírással, ezért a további lépésekről egyeztetünk

 Akit érdekel az m1 este c. műsora, vagy az ÁSZ jelentés, melyben azokról a kórházakról készült jelentés, ahol már a működtetést átadták, kérésre szívesen megküldöm. Érdemes mindkét anyagot átolvasni.

 EGY NYÍLT LEVÉL ELŐZMÉNYE

A kórház működtetésének átadása ellen szervezett demonstrációt, annak résztvevőit több alkalommal elfogadhatatlan stílusban minősítette a város vezetője. Néhányat példaként közlök.

1. “A kórház vezetésével megtámogatott, a város önkormányzatában, ellenzéki padsorokban ülő civilek szórólapjai, falragaszai csak arra jók, hogy pánikot keltsenek a város lakóiban. Az egymásra dobált hazugságok, féligazságok, csúsztatások és vádaskodások ellehetetlenítik azt a józan, szakmai párbeszédet, amelyet a város vezetése kezdeményezett, és amely a kórházban gyógyulni vágyók érdekét szolgálja. Ami ma a város kórházával kapcsolatban a tüntetést szervezők és támogatók részéről zajlik, az otromba hangulatkeltés”  Forrás:  www.opont.hu, továbbá Kazincbarcikai Mozaik 2007. november 23-i száma

2.  “Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere a petíció átvétele után párbeszédet kezdeményezett a tüntetőkkel, akik között jócskán akadt úgynevezett “ importált” aktivista, akiket Putnok is környékéről szerveztek be a tiltakozásra."
Forrás: Maros Éva www.opont.hu
 

3. …”Sajátos az az értékítélet, hogy aki otthonmarad az egyetért azzal, hogy a kórház funkcionálisan privatizálva legyen, aki csütörtökön kimegy az utcára az demonstrál a kórház önkormányzati fenntartása mellett. Agyrém. Aki boltba megy eközben azzal mi van? Aki kutyát sétáltat? Sajnos ezért tart itt ez az ország. Mindent megosztunk. Gratulálok….”  Forrás: www.szitkapeter.hu

 

4. ….Komolyan. A helyzet elkeserítő. Ezt nem lehet már kidumálni. Ehhez már nem elég néhány jó szófordulat, meg egy kis senki által nem értehtő szakmai halandzsa. Ne akarja ezt már senki sem kidumálni….” Forrás: www.szitkapeter.hu

 


NYÍLT LEVÉL A KAZINCBARCIKAI MOZAIKHOZ

 Tisztelt Szerkesztőség!

Az Önök lapjában, a Kazincbarcikai Mozaik 2007. november 23-i számában olvasható “Megmentjük a kórházat “ címmel Szitka Péter polgármester úr véleménye-, döntően a november 15-i demonstrációról.

 Túl azon, hogy a leghatározottabban visszautasítjuk polgármester úr kritikáit és alaptalan vádjait, (“A kórház vezetésével megtámogatott, a város önkormányzatában, ellenzéki padsorokban ülő civilek szórólapjai, falragaszai csak arra voltak jók, hogy pánikot keltsenek a város lakóiban. …egymásra dobált hazugságok és féligazságok, csúsztatások és vádaskodások…. otromba hangulatkeltés…”) nem mehetünk el szó nélkül a tény mellett, hogy az önök lapjában megjelent, a demonstrációt ért támadások kapcsán nem kerestek és adtak lehetőséget arra, hogy a másik fél (a demonstráció szervezői és támogatói) is kifejthesse véleményét.

 Az Önök újságját a köz pénzéből támogatja a város a köz hiteles és minél több oldalú tájékoztatása érdekében. A lap működéséhez hirdetéseken keresztül hozzájárulnak azok a gazdasági társaságok is, amelyeket a köz ellátása érdekében a köz pénzéből hozott létre Kazincbarcika önkormányzata. Így talán elvárható, hogy a köz pontos tájékoztatása érdekében a jelentős köz pénzből működő újság ne csak polgármester úr véleményét tegye közzé, hanem szíveskedjenek megszólaltatni azokat is, akiket valótlan vádakkal megtámadott.

 Tisztelt Szerkesztőség !

Azon túltettük magunkat, hogy nem kérdezték meg véleményünket a kórház magánkézbe adásáról, a halálfejes szórólapokról, a köz pénzből készült Vészhelyzet c. kiadványról – annak érdekében, hogy a másik fél álláspontját is megismerhesse a város. Azt azonban már nem tudjuk elfogadni, hogy az alaptalanul megtámadott, besározott felet az őt ért vádakról meg sem kérdezték. Ilyenkor bizony meginog az embernek a hiteles tájékoztatásba vetett bizalma. Ez nem jó. Sem Önöknek, sem az érintett félnek. S nem jó a köznek sem, mert az ilyen típusú esetek félrevezetők, a féligazságot jelenthetik, de a teljességet és a valóságot semmiképp.

 Tisztelt Szerkesztőség !

Annak érdekében, hogy ez utóbbiak mindig és minden körülmények között elkerülhetők legyenek, kérem fogadják meg ez esetre és a jövőre vonatkozóan is polgármester úr ugyanezen cikkben megjelent gondolatait, amivel mindannyian maradéktalanul egyet érthetünk: “A pontos és hiteles tájékoztatás az emberek éreke.”

Úgy legyen!

 Tisztelettel:

Rizner József , az Összefogással Barcikáért Egyesület elnöke

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.