Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Barcikai Ősanya

2008.07.08

 

Sajtóhír 1.

Felavatják a Barcikai Ősanya szobrát

Kazincbarcika - A Barcikai Ősanya szobrát avatják fel december 7-én, pénteken déli 12 órakor Kazincbarcikán az Ambrózia Hotel előtti téren - értesültünk Maros Évától, a kazincbarcikai önkormányzat sajtószóvivőjétől.

Felavatják a Barcikai Ősanya szobrát

A programon részt vesz Koltai Róbert színművész, a Megy a gőzös című film rendezője, főszereplője, P. Koltai Gábor, producer, a Megy a gőzös című film producere és Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere.
B. Gy.

http://www.mon.hu/hirek/im:boon:news_special-borsod/cikk/felavatjak-a-

barcikai-osanya-szobrat/cn/news-20071205-06114997

SAJTÓHÍR 2.

Törvénysértő volt a Megy a gőzös című Koltai Róbert-filmet felvezető, a barcikai ősanyáról szóló álhír. 50 ezer forintot kellett befizetni büntetésként.

Jogerős határozatában törvénysértőnek minősítette a fogyasztóvédelmi hatóság a „barcikai ősanya” nem létező régészeti leleteire alapozott reklámot, és pénzbírsággal sújtotta a reklámkampányt megrendelő Filmsziget Művészeti Kft-t. A "Megy a gőzös" című film reklámkampányát tavaly októberben a sajtóban elhíresztelt álhírrel készítették elő. Az állítólagos "barcikai ősanya" leleteit valós régészeti szenzációként tálalták, hogy később a médiahack átvezessen a film reklámkampányába.

 

Az MTI Zrt. még tavaly októberben reklámfelügyeleti eljárást kezdeményezett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál (NFH) és etikai vizsgálatot kért a Magyar Reklámszövetségtől annak megelőzése érdekében, hogy gazdasági vagy más érdekből félrevezessék a közvéleményt, s ehhez az emberek bizalmát élvező sajtóműhelyeket, szerkesztőségeket használják fel.

 

A Reklámszövetség Reklámetikai bizottságának állásfoglalása szerint a kifogásolt reklámakció nem sértette meg a szövetség etikai kódexét. A testület döntésének indoklása szakmailag lényegében hatástalannak minősítette az álhír elterjesztésén alapuló reklámakciót, mert annak a bizottság szerint nem volt "...a mozifilm fogyasztóinak konkrét fogyasztói döntésével (a mozifilm megtekintésével, a mozijegy megvásárlásával) semmilyen közvetlen kapcsolata".

 

http://index.hu/kultur/media/barcika0702/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.