Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008. február 22.- testületi döntések

2008.02.26

2008. FEBRUÁR 22.

 

A képviselő-testület ülésén ismét fajsúlyos témák kerültek terítékre. A teljesség igénye nélkül néhány témáról érdemes szólni.

- költségvetés,

- a cégek összevonása után a  két  vezető távozásának költségei,

- a létrejövő új gazdasági társaság szervezeti és működési szabályzata.

 

KÖLTSÉGVETÉS

A költségvetés sok szempontból döntő, két területen azonban különösen jelentős. Az egyik a stratégia, ahogyan  az a  város jövőjét formálja, a másik pedig az a szemlélet, üzenet,  ahogyan a köz ügyeit, civileket, partnereket kezeli a mindenkori városvezetés.

Az előbbiről nyílván fog szólni a helyi média bő terjedelemben, hiszen a fejlesztések …

 STRATÉGIA

VÁROSFEJLESZTÉS

A költségvetésben több területen került betervezésre fejlesztés (gimnázium, Pollack M. Ált. Iskola, ipari park, akadálymentesítés, stb.)

Ezekre szükség van, ezeket támogatom. Kétely a források miatt van bennem.

Ezek s a még várható  fejlesztések (melyek az elmúlt évtizedek legnagyobb beruházásai lesznek itt Kazincbarcikán) megítélésem szerint 3 pilléren állnak.

  • Az ún. intézményracionalizálásból

adódó megtakarítás. Annak a szükségesnél lényegesen nagyobb átalakításnak (lásd:  iskolák összevonása, vagy a kórház átadásának szándéka, stb.) a megtakarításai, melyek negatív kihatásai - akár beszélünk róla, akár nem- , érződni fognak. Iskolák esetében gondoljunk a megemelkedet osztálylétszámra, tanórákra történő vándorlásos rendszerre, vagy a tornaterem kivonása miatt az egészségnevelés terén jelentkező gondokra, stb. De ide tartozik a közművelődés terén történt karcsúsítás is (gyermekkönyvtár költöztetése, kiállítóterem, stb.)

  • A kötvénykibocsátás, melynek értéke

3,5 milliárd Ft.

Ez végső soron egy hitelkonstrukció,  melyből most mintegy 800 millió Ft kerül felhasználásra. A kötvénykibocsátás „törlesztése” (kamatteher, ,tőketörlesztés) 2010.  után komoly terhet jelent majd a városnak.

  • Pályázati támogatás.

Erre önmagam is kíváncsi vagyok. A jelenlegi politikai helyzetet ismerve, prominens kormánypárti politikusok, miniszterek  kijelentéseit hallva megjósolható, hogy komoly lehetőség van jelentős forrásokhoz jutni.

Mint ahogyan sokan mondják: oda fog menni a pénz, ahol komoly esély van a szavazóbázis megtartására.

 SZEMLÉLET, ÜZENET

 NO -  TÁMOGATÁS A DIÁK TV-NEK

A médiákra 32 millió Ft került  betervezésre. (Külön a városi tévére 31 millió) . Arra a kérdésemre, hogy kik, milyen szempontok szerint kapnak belőle támogatást, választ nem kaptunk. Javaslatom, hogy ebből a keretösszegből adjunk a Diák Tv-nek 2 millió Ft támogatást,  elutasították, mondván a városi tv konkurenciáját nem illik támogatni.

Az indoklás, valamint a rendelet azon szabálya, hogy átcsoportosítási lehetőséggel hatalmazzuk fel a polgármestert, arra utal hogy a média teljes „ellenőrzése” a cél. 

 
KASZA-FESZTIVÁL -  5.000.000 Ft

A kasza-fesztivál támogatására az elmúlt évi 3,5 millió Ft helyett 5 millió Ft szerepelt az előterjesztésben, s került elfogadásra.

A támogatást nem javasoltam. (Csak megjegyzésként: ez nem minősül az Egressy konkurenciájának?)
Tekintettel arra, hogy a fesztivál szervezőjének  emailjét felolvasta alpolgármester úr, miszerint politikai támadások miatt máshová kívánják vinni a rendezvényt, s hozzászólásában nevem is elhangzott (mint a politikailag támadó személy ), később külön foglalkozom ezzel. Mert nem a fesztiválról, hanem a  közpénzek felhasználásáról szól számomra a történet.

 MÁSODOSZTÁLYÚ KÉPVISELŐK

Létrejött az egyéni választókerületi képviselők céltartaléka, melyből bizonyos gondok, problémák megoldását segíthetik elő. (Ez jó és helyes, korábban is felvetődött már ez az elképzelés)  Véleményem szerint  a keretösszeggel ugyanakkor létrejöttek a „másodosztályú” képviselők is. Miért?

Tekintettel arra, hogy ez a keretösszeg  javaslatom ellenére, továbbra is csak a 14 egyéni képviselőre vonatkozik (14 szocialista képviselőre) , „választási pénznek”  tartom.

Javaslatom elutasítása, miszerint a keretösszeg megtartásával azt minden képviselőre terjesszék ki, jelzi, a többség  még csak gesztust sem gyakorolt, hogy minden képviselőt egyenrangúnak tekintsen! Tehetik, hiszen abszolút többségben vannak.  Mint ahogyan e javaslatom leszavazásához is, mindig együtt van 15 voks!

Őszintén meg kell mondani, az ilyen döntések az együttműködést nehezítik.   Mert ugye azon el kell gondolkodni; ez a keretösszeg a  praktikumon túl így nem szolgál politikai célokat?

 
AZ ÁTSZERVEZÉS ÁRA

Köztudomású, hogy összevonásra került a Kazinc Távhő Kft., a Timpanon Kft. és a Teleklép Kft. Nos az átszervezést követően távozik a tévé illetve a távhő igazgatója. Munkaszerződésük értelmében 18 havi átlagkeresetnek megfelelő összeg jár nekik. Az, hogy pontosan mekkora ez az  összeg, nem kaptunk megfelelő választ. Számításaim szerint a  tévé esetében járulékkal együtt 9 millió, a távhő esetében 20 millió.

 Hát eddig azért sokba került az átszervezés: (átvilágítás, munkaviszony megszüntetés, stb.)!

 
ÚJ CÉG-  ÚJ SZMSZ  ... ÉS AMÉDIA

 A Timpanon Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. Szervezeti és Működési Szabályzata került a képviselő-testület elé, ezzel került fel az átszervezés kapcsán az  i-re a pont.

Az átszervezésnek ezzel a formájával korábban  sem értettem egyet, így  az átszervezést érintő mostani előterjesztést sem támogattam. Sok egyéb kifogásom mellett ma  sem tartom elfogadhatónak, hogy az önkormányzat vagyongazdálkodását kiszerveztük, átvittük egy Kft-be.

Az SzMSz egyébként tartalmazza azt a divíziót (Kommunikációs szolgáltatások divíziója) , amibe a városi televízió bekerült.

 Nos, ezzel teljessé vált az, amit korábbról hallani lehetett, e divízió feladata, az „egységes arculat és marketig megszervezése”. Felénk ezt úgy hívják: az hírek, információk teljes ellenőrzése.

 Sokat hallani az átszervezést érintő személyi kérdésekről is. Nos, érdemes lesz arra is odafigyelni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

barcika

(herta, 2008.03.25 16:25)

figyelem˘!!!!EMBEREK NEM LATJATOK MILYEN PENZ HERDALAS MILYEN HERDALAS FOLYIK ITT IS BARCIKAN.SAJNOS A HELYI TÖBSEGBEN LEVŐ KEPVISELŐK!!!NEM GONDOLKODNAK HOGY ODA SZORJAK A PENZT AHOVA NEM SZABADVOLNA.miaz hogy 9 es 20milliot szorjanak ket szemely reszere vegkielegites cimen es hol a többi penz???,EGY NORMALISAN GONDOLKODO POLGAR