Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Képviselő-testületi ülés 2011.01.28.

2011.01.29

Napirend előtti vita

Napirend előtt kért szót Pogány István. Tiltakozását fejezte ki az építményadó drasztikus megemelése miatt, majd átadta a város polgármesterének  a vállalkozók tiltakozását tartalmazó levelet.

A polgármester úr jeléezte, nehéz helyzetben van a város, szüksége van adóbevételre. ..de ha úgy alakul, meg fogják vizsgálni a csökkentés lehetőségét.

Klimon István alpolgármester ezt fenntartva hozzászólásába már belekeverte  a liszt áremelését, a benzin áremelkedését, stb. Mondatait értelmezve:  végső soron a kormány a hibás. Várható volt e rekació, s érdemes azt is tudni, az elkövetkező 4 évben mindenért a kormány lesz a  felelős.

Bár rákáérdeztünk: helyesen gazsálkodott-e a város vezetése az elmúlt 4 évben? Erre semmiféle reagálás nem történt. Pedig szaporázva futottak ki a milliók a város büdzséjéből. 4 millió egészen biztosan kifutott, azért, mert úgy hozta az a fránya licitálás, hogy 12 millió helyett 8 millióért juthatott városi ingatlanhoz alpolgármesterünk. De érdemes elgondolkodni az egyenként közel 5 milliós buszvárókról, a kommunikációra fordított tízmilliókról, a pályázatok kapcsán utólag folyamatosan igényelt milliókról, stb. Vagyis jól sáfárkodott a város vezetése, de hát nincs mit tenni, adóbevételre szükség van, a liszt ára meg csak nő....

Drasztikusan emelték a bölcsödei térítési díjat

Bár már decemberben döntés született az intézményi térítési díjakról, most ismét előterjesztésre került ez a bölcsődék esetében. A többségi frakció javaslatunk ellenére 50 %-os áremelét hajtott végre, azaz a nyersanyag normára ilyen nagyságú rezsiköltséget szímítottak fel.

234 Ft helyett így 351 Ft/nap lett a  bölcsődékben a napi étkezési térítési díj.

Nyugdíjba vonul Dr. Dienes Magdolna gyermekorvos

Kép Nyugdíjba vonul Dr. Dienes Magdolna gyermekorvos.  A képviselő-testület megköszönte eddigi áldozatos munkáját, s  hozzájárult ahhoz hogy gyermekorvosi körzetét Dányiné Dr. Csikász Erzsébet vegye át.

A képviselő-testület nevében a város polgármestere elismerő oklevelet adott át doktornő részére.

Tájékoztató Kazincbarcika Város csapadékvíz elvezetési helyzetéről, a megoldandó feladatokról

Kép Tekintettel arra, hogy a város területén komoly problémát okoz a csapadékvíz elvezetés, belvíz, kértük, hogy készüljön egy előterjesztés, amely számba veszi a kritikus helyeket és tennivalókat. Az anyag elkészült, de megítélésünk szerint az hiányos, sok olyan terület nincs benne, ahol a legkisebb eső is komoly gondot okoz, továbá nincs egységes vízrendezési  koncepció az előterjesztésben. 

 Javasoltuk, hogy vegyük le napirendről az előterjesztést, az anyag készítői pedig konzultáljanak a képviselőkkel, társasházak képviselőivel, legyen helyszíni bejárás, s ezek alapján készüljön a város teljes területéről egy átfogó szakmai anyag. A többségi frakció támogatta javaslatunkat, így ez lekerült napirendről, s új anyag készül. 

Önerő biztosítása a Svájci-Magyar Együttműködési Program  első körös pályázat előkészítéséhez

  2009-ben döntés született arról, hogy pályázat benyújtására kerül sor munkahelyteremtés-turisztika témakörben. Rudabánya, Sajókaza, Kép Bánhorváti, Kurityán egy-egy turisztikai célja, illetve itt Kazincbarcikán a Csónakázó-tó környezetének fejlesztése szerepelt a pályázatban. Most a svájci fél a pályázat módosítását kérte. Az előterjesztés arról szólt, hogy a Csónakázó-tó turisztikai fejlesztése helyett a volt Központi Általános Iskola épületének inkubátorházzá alakítása szerepeljen célként. A projekt előkészítésére 6.000.000  Ft szükséges.

 Az előterjesztés és annak ellentmondásossága számtalan kérdést vetett fel, amikre rákérdeztünk, de érdemi választ nem kaptunk.

Kép Néhány az ellentmondásokból:

- Valóban szükségers két inkubátorház barcikán, hiszen egy készül(ne) az ipari parkban , amibe már  több tízmiulliót beleölt a város.

- Mi  lesz, ha ezt a célt sem fogadják el. A központi épületére egyszer már kifizettünk közel 7 milliót, amikor a város vezetői ott akarták az ügyfélcentrumot kialakítani. Most újabb 6 millió, összesen közel 13 millió. 

- Ha itt szeretnének inkubátorházat létrehozni, akkor jó lelkiismerettel el lehet-e elszámolni az ipari parki inkubátorházba beleölt több tízmilló Ft-tal. Saját pénzével is ilyen könnyedén dobálózna az előterjesztő?

 Az előterjesztést, tekintettel arra, hogy kérdéseinkre elfogadható választ nem kaptunk, nem támogattuk.

Timpanon Kft alapító okiratának módosítása

A decemberi testületü ülésen döntött a többségi frakció arról, hogy az Ipari Park Kft ebben a formában megszűnik, beolvad a Timpanon Kft-be.

Tovább bővül a Timpanon Kft, s attól tartunk, tovább bővülnek azok  az adatok is, amibe nem tudunk betekinteni. Azon is érdemes elgondolkodni, mi is lesz az ipari parkkal.? Tudja valaki követni az eseményeket?

Az alapító okirat módosítása szerint a kommunikációs divízió vezetője Kovács László megbízással látja el az ipari park irányítását.

Az előterjesztést nem támogattuk.