Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Testületi döntések...december 19.

2008.12.19

Sok érdekességgel, még több tanulsággal szolgált az idei év utolsó képviselő-testületi ülése.

 

Költségvetési rendelet módosítása

Kinek és mire van pénze?

Időről időre a többségi frakció által elfogadott költségvetés előző időszakot érintő teljesítéseit jóvá kell hagyni. Ezt az előterjesztést kaptuk most meg.

A mindenkori költségvetés tükrözi a rendeletalkotók nézeteit, viszonyát a közélethez, ezért most két területet emelnék ki ezzel összefüggésben.

A polgármesteri keret a korábbiakhoz viszonyítva (Dr. Király Bálint idejében még csak 2 millió Ft volt) jelentősen megnőtt, ma már 6 millió Ft-ról önállóan dönt a polgármester. Februárban, amikor a költségvetést tárgyaltuk, a keret megemelésével nem értettem egyet függetlenül attól,  hogy az indoklás az volt, sok  rászoruló ember megy segítséget kérni, s ez a keret az a lehetőség, ami azonnali segítségnyújtást tesz lehetővé.

Nos, (ez várható is volt) az ígéretekkel szemben az elmúlt időszakban elköltött 2,5 millió Ft-ból mintegy 500 ezer Ft került  erre fölhasználásra. A többi pénzből egyesületek, alapítványok, rendezvények kerültek támogatásra. Megérdemlik a pénzt a Thai boksz sportolói és a többi egyesület is. Nem a támogatásukat ellenzem. Csak ezt a pénz nem a polgármesternek kellene odaítélni, hanem a képviselő-testületnek, vagy az erre illetékes bizottságnak. Erre volt is javaslatunk, de elutasításra került.

A jelenlegi gyakorlat, hogy egyszemélyi döntés alapján történnek e támogatások, ha  tetszik, ha nem, ez politikai érdekből történő pénzosztás.Bárki részéről, aki  így oszt közpénzt, az elfogadhatatlan.

Az már csak hab a tortán, hogy a Borsod szépe 2009. nevű rendezvény is kapott 400 ezer Ft-ot. Tény (melyre többedszeri kérdésem után kaptam választ), a szervező budapesti cég vezetője az a hölgy, aki 2006-ban részt vett a polgármesteri kampányában, Bakáts Tiborral, polgármester úrral, országgyűlési képviselőnkkel együtt szerepeltek a szórólapokon.

Erre jut pénz? Megkérdezhetjük, s megkérdeztük, ez szakmai vagy politikai döntés? Morálisan elfogadható-e? Nem,  ez elfogadhatatlan! Lassan mindenki kap valamilyen lehetőséget arra, hogy a kampányban végzett munkáját közpénzen  honorálják? Emlékeztetőül: korábban a polgármesteri kabinet tagja volt Bakáts Tibor is.  Nyilván nem ingyen.

Az már csak érdekes „véletlen”, hogy a Diák Tv egyetlen fillér támogatást sem kapott az önkormányzattól.  Bizonyára szakmai és nem politikai indíttatásból???!!!

Ugyan ez elmondható az egyéni képviselői keret felhasználásáról is. Az ígéret  februárban az volt, hogy a lakókörzet egyéni képviselője a rendelkezésére álló keretösszeget saját körzetében a  fontos, azonnali orvoslást igénylő dolgok rendezésére fordíthatja. Ezzel szemben a pénzek döntő része szintén egyesületek támogatására került felhasználásra.  Ez  , hasonlóan a polgármesteri kerethez,  kampány ízű pénzosztás.  Semmi köze ahhoz, amit ígértek.     Bár ezt előre tudtuk.

 

Ingatlanok értékesítése

Az elmúlt időszakban több ingatlan is értékesítésre került a 26-os sz.  főút vasútpálya felőli oldalán, a Kenyérgyári út,  Alkotmány út (Téglási utánfutó kölcsönző),   Arany János út által határolt, mintegy 300 m-es sugarú területen belül..

 Az árak:

 - 8.700 Ft/m2 a  Tardona patakon   a Szemere tér felé átjövő járda mellett

-  4.800 Ft/ m2  a Téglási utánfutó kölcsönző mellett (Barcika Ablak Kft, akik itt korábban ugyan ezen az áron  vett már  telket )

- 1.600 Ft / m2   az Arany  János út középső része ( Bukó Géza).

Az ingatlanok valóban  különböző értékűek , de ez az árkülönbség szerintem semmivel nem magyarázható. Arra a kérdésre, hogy mitől van ez a jelentős árkülönbség, elfogadható magyarázatot nem kaptam. E miatt kértem, hogy kapjunk egy előterjesztést az elmúlt időszak értékesített ingatlanairól, arról, hogy valóban a vételkor meghatározott  célra használták-e fel, vagy továbbadták.

(Érdekességként jegyzem meg, hogy a most megkapott hirdetési újság egyikében az Ádám völgyben 3.000 Ft/ m2  áron kínálnak telket eladásra.)

 

Valódi fütésdíj-támogatás vagy politikai PR?

Tízmillió Ft-ot ajánlott fel a fűtőmű, hogy azt a január havi számlában csökkentő összegként érvényesítsék a fogyasztóknál. Ez egyszeri, fogyasztónként 1.250 Ft összegű csökkenést tesz lehetővé. Szomorú, hogy a mai jövedelmi viszonyok mellett ez az 1.250 Ft sokak számára fontos összeg. Szép gesztus a fűtőműtől  a felajánlás, a városvezetés részéről pedig egyszerű politikai kampányfogás a hatalmas körítés. Az, mert semmit nem old meg, de lehet róla beszélni. Ez van.!

A távfűtés üzlet, persze ebben is politikai döntések születnek, a lakó pedig fizet. Mást nem tud tenni.

Ezt az összeget a fűtőmű tulajdonosa biztosította. A város nem „tudott” ehhez forrást hozzátenni. De tehetett volna? Nos nézzük:

- Polgármesteri kabinet 2007-ben mintegy 20.000 millió  Ft-ba került. Ha ez nincs, akkor  fogyasztónként  további 5.000 Ft  egyszeri támogatás lehetett volna adni

- Átszervezések miatti felmentések (városi tv kb. 10 millió, távhő kb. 20 millió, Egressy  kb.  8 millió , KSK kb. 9 millió) helyett kb. 10.000 Ft/ fogyasztó egyszeri újabb  támogatás lett volna elérhető.

- Kazincbarcikai Mozaik  újság kiadói jogok és egyéb ezzel összefüggő dolgok megvásárlása a volt tulajdonostól kb. 2.000 Ft/fogyasztó újabb egyszeri támogatás összege.

- Kasza napok, …

- a nevezetes kínai út….

- az átvilágításokért, átszervezésekért kifizetett összeg,…

- médiatámogatásból is juthatott volna egy kevéske…

- meg nem valósutó tervre kifizetett összeg….stb.

Sajnos a sort bőven lehetne folytatni.

 

Előre ifjak!

Szakmai érvek mentén....

A kórház kapcsán a város vezetője folyamatosan azzal támadott minket, hogy szakmai kérdésből politikai kérdést csinálunk. (A miénk valóban az emberekről szólt, az egészségügyről, tehát szakmai ügy volt számunkra. S a többségi frakciótól a HiospInvest erőltetése?)

 Nos, fátylat a múltra,  azóta sok víz lefolyt a Dunán. A bizottsági külsős helyeken személycsrék történtek, előretört a fiatal baloldal. Nyilván szakmai indokok alapján. 

Utazott delegáció Kínába, gondosan megválogatott, megfontolt szakmai összetétel szerint.

Feltehető, hogy szakmai érvek miatt született döntés a már korábban említett budapesti cég támogatása mellett. (Igaz a Borsod szépe választás Ózdot, Kazincbarcikát, Miskolcot, Tiszaújvárost érinti, megyénk északi részét  nem. Vajh miért?)

 

És itt az újabb gyöngyszem.  A Gazdasági Bizottság átruházott hatáskörben döntött a Barcika Vízmű Kft új úgyvezető igazgatójáról Bátyi Attila személyében, aki a Kasza napokat szervezte a kezdetektől, ami a korabeli szórólapok szerint Fib  fesztiválként indult.

Semmi személyes gondom Bátyi Attilával, de ma már az a politikai semlegesség és politikától történő távolmaradás, amit korábban mondott,  számomra hiteltelen. Hosszú volt az út ideág. Polgármesteri kabinetben  egy évig szép megbízási díjért dolgozni,  aztán a divízió, a vízmű. És most  itt a z ügyvezető igazgatói kinevezés.S még tisztázatlan a Kasza Napok is, hiszen a jog az övé , s  azt eladni készült az Egressynek.

Bár ez nem képviselő-testületi hatáskör, de  szóvá tettem a képviselő-testület ülésén. Szóvá kellett tennem, mert ezekkel a döntésekkel átlépett egy olyan határt a város vezetése, amit nem kellett volna. Már csak azért sem, mert ők önmagukról mondják: szakmai és nem politikai alapon döntenek. Mondják, mondogatják, de a valóság más.

Nos, ez a döntés, tekintve, hogy máe sokadik a sorban, ahogyan mondani szokták, kicsapta a biztosítékot.

Hát így történnek a dolgok szakmai köntösben kis hazánkban és Kazincbarcikán.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Utolsó információként, csak a szakmai érvek jegyében.  Visszahívták a megyei közgyűlés egészsségügyi bizottságából Dr. Trencsényi Érzsébetet, akit korábban az MSzP delegált. Miért? Helyette a fiatal baloldal tagját, Rikter Leventét jelölte az MSzP. Nyilván szakmai indokok alapján.