Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eger -Bojkott a HospInvest ellen

2008.05.27

Aláírásbojkott a HospInvest ellen

Egyelőre nem tud szerződni dolgozóival az egri kórház új üzemeltetője

Doros Judit, 2008. május 27.

Bizonytalan, mikor kerülhet a HospInvest Zrt. kezébe az egri kórház: a dolgozók zöme még nem írta alá a munkaszerződését, ragaszkodik a közalkalmazotti státuszhoz. Ha viszont nem lesz elegendő a létszám, a tisztiorvosi szolgálat nem engedélyezi az átvételt.

 

Tegnap reggelig nyolcszázhúszan adták oda munkaszerződésüket aláírás nélkül annak az ügyvédnek, akit a kórház szakszervezete bízott meg a dolgozók jogainak képviseletével - tájékoztatta lapunkat Mánya Kristóf, a Magyar Orvosi Kamara titkára, az úgynevezett Egri Kórházvédő Bizottság szóvivője. Szavai szerint az egészségügyben példátlan összefogás történt Egerben annak megakadályozására, hogy a HospInvest Zrt. kezébe kerüljön a kórház. Hozzátette: hétfőn 18 főorvos által aláírt közleményt adtak át Székely Tamás egészségügyi miniszternek, amelyben aggodalmukat fejezték ki a kórház privatizációja miatt. A miniszter arra kérte a feleket, hogy szakmai alapon rendezzék a vitás kérdéseket.

A napokban kiderült, hogy a HospInvest Zrt. budapesti cégbejegyzéssel Agria Kórház Kft. néven egy céget hozott létre, s ez működtetné a kórházat, kötné meg a dolgozókkal a munkaszerződéseket. Deák Gábor, a HospInvest Zrt. alelnöke tudósítónknak azt mondta: ez csupán technikai kérdés, a kft. cégük százszázalékos tulajdona, ezért a szerződésük értelmében alvállalkozóként szerepeltethetik. A székhelye azért nem az egri kórház címén van, mert a bejegyzéskor még nem kapták meg erre a telepengedélyt a Heves Megyei Önkormányzattól. Deák Gábor úgy fogalmazott: egyelőre nem aggódnak a munkaszerződések miatt. A kórház munkaügyi adatbázisa ugyanis elavult, sokak számára még nem tudták postázni a szerződéseket, és előfordult, hogy azok téves adatokat tartalmaztak. Lehetséges - tette hozzá -, hogy többen emiatt nem írtak alá. Ezeket a hibákat korrigálni fogják, és új szerződéseket küldenek
a dolgozóknak. Deák közölte: másfél hónapja egyeztetnek az alkalmazottakkal a munkajogi és szakmai kérdésekről, garantálták számukra a továbbfoglalkoztatást meglévő bérük és egyéb juttatásaik megtartása mellett. Hozzátette: az esetleg üresen maradó álláshelyeket olyanokkal próbálják betölteni, akiket korábban leépítettek egri vagy más, környékbeli kórházakból. Merczel József, a Heves megyei közgyűlés alelnöke tegnap azt mondta: ragaszkodnak hozzá, hogy a HospInvest Zrt. szerződjön a dolgozókkal, ne pedig az alvállalkozója. Az erről szóló levelüket hétfőn postázták a társaságnak.

Az egri kórház privatizációja ügyében a Fidesz jogsértésekre hivatkozva a regionális közigazgatási hivatalhoz és a közbeszerzési döntőbizottsághoz fordult jogorvoslatért. Utóbbi jogértelmezést kérve az Alkotmánybírósághoz továbbította az észrevételt, ám a taláros testület még nem hozott döntést. A közigazgatási hivatal kérte a Megyei Közgyűlést, hogy helyezze hatályon kívül a HospInvesttel kötött szerződés, mondván, az törvénysértő. A megyei közgyűlés ezt visszautasította. Balás István, a régiós közigazgatási hivatal elnöke tudósítónknak tegnap azt mondta: a megyegyűlésnek május 31-ig kell végleges választ adnia a felszólításra, s ha az nem vezet eredményre, úgy a közigazgatási hivatal harminc napon belül bírósághoz fordulhat jogorvoslatért.

A több mint egy hete lezajlott, eredménytelenül zárult helyi népszavazás után a kazincbarcikai önkormányzat ismét foglalkozik a városi kórház vagyonkezelői jogának átadása miatt kiírt - a referendum idejére felfüggesztett - pályázatra beérkezett ajánlatokkal. Értesüléseink szerint a pályázók - a HospInvest Zrt., a Debreceni Egyetem, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház - képviselőit ma hallgatja meg a döntés előkészítésével foglalkozó bizottság. Az ott elhangzottakat a grémium tagjai csütörtökön értékelik, majd elkészítik a képviselő-testületnek benyújtandó javaslatot.

---
A Népszabadság Online nem ellenőrzi a feladó kilétét. Ezt az elektronikus levelet egy ismerőse küldte Önnek, nem a Népszabadság Zrt. munkatársa vagy a Népszabadság valamelyik partnere. Ha észrevétele van, azt kérjük jelezze az online@nepszabadsag.hu címen.
_________________________________________
mindenidok.hu
Kedvenceid és VIP legek egy helyen.
Mutasd meg, miben vagy király!
Regisztrálj, szavazz, építs saját listát!
Az első 50 májusi listaszerző pólót kap ajándékba!